In het golf houd je nauwkeurig de scores bij. Welke vergelijkingen zie jij met ondernemerschap en het bedrijfsleven?
Ja, golf is een mooi spel: het gaat om precisie en scores. Het verrekenen van je handicap in je score vind ik een geweldige uitvinding. Dank dus aan de Britste golfer meneer Stableford. Het is geweldig, omdat je door zo’n verrekening met werkelijk iedereen de baan in kan: zo blijft het wedstrijdelement bewaard én kun je met iemand spelen die veel beter is of juist minder vaardig overweg kan met de golfclubs.
Ik ben van nature een rationeel persoon en houd van feiten. Te vaak worden oordelen, meningen en aannames – je kent ze vast van “laat oma thuis: oordelen, meningen en aannames” – als ‘waar’ gepresenteerd. Daarin ligt vaak een beoordeling of zelfs veroordeling. Daar ben ik best allergisch voor, merk ik. In mijn werk ben ik dan ook graag feitelijk: ik maak per jaar doelen, die concreet zijn. Het is precisiewerk, want zo kan ik er aan het eind van het jaar een percentage aan hangen. Zonder te veroordelen trouwens, want er is altijd een reden waarom je wel of niet tevreden bent met dat behaalde-doelen-percentage…
Waar je in golf je eigen scheidsrechter bent, ben je dat als ondernemer ook: jij bepaalt zelf waar je naar toe wilt, hoe je dat doet en in hoeverre je tevreden bent met het resultaat. Scores geven mij autonomie en daarmee uiteindelijk vrijheid.
Als ondernemer is het ook goed om tussentijdse meetmomenten te hebben, zodat je aan het einde van het jaar niet wordt verrast. Met welke kengetallen werk jij bij jezelf en bij jouw opdrachtgevers?
In onze eigen bedrijfsvoering hebben we genoeg kengetallen. Een paar voorbeelden? Omzet per maand, marge op opdrachten, evaluatiecijfers van trainingen, percentage op inhuur, aantal offertes en de go/no-go verhouding daarvan. Binnen Driepunt, Klantkijkers en Klantmeesters hebben we zo grip op de eigen bedrijfsvoering. Ook extern krijgen wij hulp met stuurinformatie door kengetallen: elke maand levert onze accountant trouw een helder overzicht van de resultaten.
Bij opdrachtgevers is er een serie kengetallen, vaak overall gebruikt, waaraan ik graag mét de opdrachtgever aan werk: gemiddeld bonbedrag van klanten/gasten, gemiddeld cijfer van Mystery Visits of Mystery Calls, gemiddelden in klantonderzoeken of een trendanalyse via de Infographic. Het mooie aan kengetallen is: ook vage begrippen als klantgericht gedrag, cultuur en klanttevredenheid zijn te meten.
En als je moet bijsturen, van koers moet wijzigen of gas geven? Hoe pak jij dit aan?
Hebben we daar tegenwoordig geen mooi woord voor: agile? In mijn beleving moet je als ondernemer, of dat nu mijn opdrachtgever is of het mijzelf betreft, wendbaar zijn en niet star zijn inzake jouw gewenste kengetallen en cijfers. Zijn cijfers ‘leading’ of zijn cijfers een resultante? Hang je meer naar het Amerikaans model waar een sterke top-down sturing is op cijfers of wil je meer vanuit een empowerment gedachte en organisch werken?
Ik spreek regelmatig de zin “omgevingen veranderen, jij ontwikkelt je” uit. Mensen ervaren het woord ‘verandering’ vaak als negatief. Als je er over nadenkt, kun je heel goed de twee cirkels van Stephen Covey toepassen: de grote cirkel van betrokkenheid – daarbij past het begrip ‘veranderende omgeving’. De andere cirkel, de kleinere cirkel van invloed, valt daar binnen: je eigen ontwikkeling. Wat lukt daarin wél? Zo kijk ik ook naar bijsturen, koers wijzigen of gas geven: wat lukt een organisatie en de mensen wél?
Laatste vraag: waarom is dat ‘meten’ voor jou zo van wezenlijk belang?
Tja, dat is een vraag voor diepzinnige psychologen, vrees ik. Ha ha. Laat ik in elk geval een poging wagen. Ik ben enorm gestructureerd. Ja, ik ben zeer ‘blauw’ (in het jargon van DISC, Insights en alle Jung georiënteerde meetmodellen). Dit wordt vaak omschreven met het woord: consciëntieus. Vrij vertaald: zorgvuldig, nauwkeurig, precies en stipt… Daarom houd ik van feitelijkheden en van concreetheid. Niet voor niets koos ik in mijn studie Onderwijskunde, grotendeels onderdeel van het sociale domein, voor vakken Matrixalgebra. Ik miste de cijfertjes. Op gezondheidsvlak ben ik ook steeds met cijfers bezig: het is en blijft een uitdaging om mijn bloedsuikerwaardes tussen de 4 en 10 te houden. Dat is een kwestie van evenwicht bij mensen met diabetes. Het meten is daarin cruciaal: die bloedwaardes, maar ook het tellen van de dagelijkse koolhydraten.
Tot slot, nog iets waarmee ik meet en afstreep: dagelijks zul je mij met een lijstje in de weer zien. Heerlijk om iets af te vinken. Het leuke? Zelfs mijn kinderen nemen thuis deze gewoonte over…